Kysymys on valokuvaamisesta. Teen sitä paljon Itäuudellamaalla, alueella missä asun. Sain ensikosketuksen valokuvaamiseen nuoruuskotini kautta ja ostin ensimmäisen järjestelmäkameran 70-luvulla.

Minusta tuli insinööri ja tuotekehittelijä, viimeiset vuosikymmenet hammaslääketieteellisten laitteiden tuotekehittelijänä. Nuoruudessani rakensin kuumailmapallon voimapaperista millä lensimme Sipoossa. Pallopilotti minusta tuli myös oikeasti ja olen nyt operoinnut kuumailmapalloja kolme vuosikymmentä. Mutta digitalitekniikan myötä valokuvaukseni otti pitkän harpauksen eteenpäin.

Intohimoni on luonnossa vaeltaminen tai saaristossa liikkuminen. Kamera on aina mukana. Pitkän työuran jälkeen annan nyt valokuvaukselle enemmän aikaa. Mitä tämä merkitsee? M.m sen että olen ymmärtänyt että minun pitää tuoda esiin sitä valtavaa materiaalia jota olen luonnut vuosien ajan. Minulla on satojatuhansia valokuvia, timelapse-sekvenssejä, HDR-kuvia, videoita ja muuta audiovisuaalista materiaalia. Lisäksi valokuvaukseen liittyvää tekniikkaa jota olen kehitellyt. Tätä kaikkea tukeakseni perustin toiminimen AV-CREO joitakin vuosia sitten.

Olenko nyt sitten suuri valokuvaaja! Tuskinpa, mutta minulla on varmaan sama palo työlleni kuin menestyksellisillä valokuvaajilla. Muutamia palkintoja olen saannut luontokuvakilpailuissa ja olen järjestänyt jonkun näyttelyn. Mutta miten töitäni voidaan arvioida ellen tuo niitä laajemmin esiin? Siksi perustin näitä sivuja. Työskentelen monipuolisesti, ehkä jopa liian monipuolisesti? Sen näkee ehkä näillä sivuilla. Mutta minut ajaa monet ideat ja hetken mieltymykset.

Valokuvaan osittain sattumanvaraisesti paikoissa joita olen oppinut tuntemaan vuosien myötä. Luonnon hienoja valoja yritän vangita ja se on minulle tärkeää. Suunnittelen välillä kuvaussessioita hyvin tarkasti eikä ole tavatonta että viivyn 4-5 tuntia samassa paikassa keskellä yötä, vuodenajasta piittaamatta. Tämä ei ole aina riskitöntä ja minulle onkin sattunut joitakin haavereita luonnon voimien takia. Niin, ehkä ilmakuvaus kuumailmapallosta onkin ollut turvallisinta vaikkei näin uskoisi.

En ehkä kuvaile valokuvaustani tätä enempää, luovutan sen arvioimisen sinulle. Mitä sitten voin tarjota sinulle? Jos valokuvani tai muut työni kiinnostaa sinua niin ota yhteyttä. Tai ehkä yhteisnäyttely kiinnostaa? Tai herätä mielenkiintoni johonkin valokuvaus- tai multimediaprojektiin. Siihen asti jatkan intohimoni parissa.

Huom. Tämän sivuston pääkieli on englanti. Muutamat sivut kuten tämä on kuitenkin maamme kahdella pääkielellä. Toivottavasti sivujen sisältö kuitenkin selviää sinulle.

Jan Fröjdman