Det har med fotografering att göra. Jag utövar det mest i Östra Nyland i södra Finland där jag bor. Det var min mamma som intoducerade fotografin och svartvit bildframkallning med förstoringsapparat. Själv köpte jag min första systemkamera på -70 talet.

Jag blev ingenjör och produktutvecklare, de sista decennierna inom utrustning för tandvård. I min ungdom byggde jag en varmluftsballong av kraftpapper som jag med ungdomlig självkänsla flög med i Sibbo. Ballongpilot blev jag också på riktigt och har nu opererat varmluftsballonger i tre decennier. Men det var i och med den digitala tekniken som mitt fotograferande tog riktigt fart.

Min passion är att ströva i naturen eller att röra mig i skärgården. Kameran är alltid med. Efter ett långt yrkesliv ger jag nu fotografin mera tid. Vad innebär det? Det innebär bl.a att jag insett att jag måste komma fram med det otroligt stora material som jag har skapat under flera år. Det är fråga om flera hundra tusen fotografier, timelapse-sekvenser, HDR-bilder, video och annat audiovisuellt material. Därtill fototeknik som jag har haft ett specialintresse att utveckla. För att stöda detta arbete grundade jag verksamheten AV-CREO för ett antal år sedan.

Så är jag alltså nu då den stora fotografen? Knappast, men jag har säkert samma glöd för vad jag gör som många framgångsrika fotografer. Några priser har jag också fått i naturfoto tävlingar och ställt ut lite fotografier. Men hur kan man värdera mitt material då det inte i större utsträckning varit till påseende? Bl.a därför skapade jag dessa sidor. Jag arbetar mångsidigt, kanske till och med för mycket mångsidigt. Det syns kanske på dessa sidor. Men jag drivs av många ideer och det som intresserar för stunden.

Jag fotograferar delvis slumpmässigt på intressanta platser som jag lärt känna med åren. De intressanta ljusförhållandena är det viktigaste, ofta tidigt på morgonen. Men så planerar jag också fotosessioner noggrant och det är inte ovanligt att jag dröjer på samma ställe i 4-5 timmar mitt i natten, oberoende på årstid. Detta är inte alltid helt riskfritt och jag har några gånger hamnat ut för missöden på grund av naturens makter. Ja, kanske det säkraste trots allt varit flygfotografi från varmluftsballong.

Kanske jag inte skall beskriva mitt fotograferande desto mera, jag överlämnar värderandet av det åt dig. Så vad kan jag då erbjuda dig? Är du intresserad av mina fotografier så tag kontakt. Eller kanske vi kunde ha en samutställning? Väck mitt intresse med ett intressant foto- eller multimedia projekt. Tills dess kör jag på med min passion.

Och jo, svenska är mitt modersmål…

Jan Fröjdman

Obs. De här sidornas huvudspråk är engelska. Några sidor som denna framförs ändå på de båda inhemska huvudspråken. Hoppas sidornas innehåll ändå når dig.